• User login
  • Contact Praktijk Maud De Winter

Growing into family...             

Over mij

Maud de Winter square4

Mijn vader zei steeds: ‘jouw geboorte, dat was het mooiste wat me ooit is overkomen.’ Dat wekte mijn nieuwsgierigheid voor de 'vroedvrouwerij'. In België, waar ik vandaan kom, moest je in die tijd nog eerst verpleegkunde studeren. Ik mocht pas in het 2e jaar op stage een geboorte meemaken. Ik vond het spannend: zou ik het dan ook zo mooi vinden? Ja! Te mooi om er ooit de juiste woorden voor te vinden. Het meisje, dat geboren werd, Begga heette ze, is inmiddels alweer een jonge vrouw, maar deze ervaring staat nog steeds in mijn geheugen gegrift. Ik liep op wolkjes en wilde het liefst dat het hele ziekenhuis even pauze nam om dit wonder te vieren.

Het begeleiden van zwangere vrouwen in een ziekenhuis voelde voor mij onnatuurlijk. Er was altijd een soort van spanning en twijfel of het wel goed zou gaan. Dat deed vrouwen geen goed. Ik wilde graag terug naar de basis. Naar vertrouwen. En die vond ik in Nederland. Toen ik in 2000 in Nederland studeerde en werkte, gingen mijn ogen wijd open: het was maar ruim 45 min. rijden van waar ik vandaan kwam, maar wat een wereld van verschil. Wat wordt geboorte cultureel bepaald! Ik was ontroerd door de kracht die vrouwen tentoonspreidde. Ik wist diep van binnen dat het anders kon, maar dat het zo mooi zou zijn, dat had ik nooit durven dromen. Intense mooie jaren gingen voorbij en ik begeleidde baringen in de stad, op boerderijen, binnenschepen en villawijken. Gaandeweg de jaren, kwam er ook hier in Nederland meer twijfel. Zo ontzettend jammer…Het is een stukje de moderne tijdsgeest, waarbij apparaten meer worden vertrouwd dan de natuur. Maar dat niet alleen: er was ook meer behoefte aan begeleiding. Meer weten over dealen met baringspijn.

Ik ben op zoek gegaan en voor mij paste de haptonomische benadering erg goed: dat gaat over het bewust voelen van je lijf en de baringspijn. Je lichaam laten verzachten met de pijn. Je voelend vermogen aanspreken en je verbinden met je partner die je 'de weg kan wijzen' d.m.v. liefdevolle aanrakingen.

Mijn jongens, zijn allebei heel mooi thuis geboren: de jongste in bad. Hij is nog steeds een waterratje. De power die ik toen mocht ervaren, lieten een levenslange stevige indruk op me na.

Later werd ik ziek en moest ik noodgedwongen mijn droombaan stop zetten. Maar ik blijf een sterke affiniteit voelen naar zwangere vrouwen en hun groeiproces naar het moederschap. Dat is toch waar mijn hart ligt. En met de rijke ervaring die op zak heb, wil ik graag zwangere vrouwen inspireren om in hun kracht te gaan staan en het vrouwelijk leiderschap op zich te nemen.

Wie ben ik nog? Ik hou van: de magie in het leven, lieve grappige tekstjes, speelse zottigheid al la Amelie Poulain, kinderen en in het bijzonder: mijn kinderen, verrassingen, de wonderlijke natuur, diepzinnige gesprekken, vlinders, boeken, cappuccino en pure chocola,…

 

Andere interesses: gezonde voeding, verbindende communicatie, relatie dynamieken, rouwverwerking.

 

Relevante opleidingen en ervaring

 

 

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Relevante opleidingen en ervaring

  1993-1997: opleiding verloskunde in België 1997-1998: gewerkt op kraamafdeling/verloskamer St Elisabethziekenhuis in België1998-2000: gewerkt op kraamafdeling/verloskamer Monica ziekenhuis in Deurne 2000: applicatiecursus voor buitenlands opgeleide verloskundigen om te werken in het Nederlandse... Lees meer